Thursday, April 30, 2015

Nädala raamat: Sofi Oksanen. Kui tuvid kadusid


Oli aeg, mil Eesti meedias räägiti väga palju Sofi Oksanenist. Minul tekkis selle meediakära tõttu sisemine tõrge selle soome autori vastu ning mõtlesin, et ma põhimõtteliselt ei taha tema raamatuid lugeda. Aga igaks asjaks on oma õige aeg.

Kuna Soome kirjanduses peetakse fenomeniks seda, et noored, 30-40-aastased naised kirjutavad lähiajaloo rasketest peatükkidest jutustavaid ilukirjandusteoseid ja ma olen päris mitmeid neid autoreid lugenud (vaadake siinses blogis varasemat kokkuvõtet), siis nüüd tundsin, et minu teadmised jäävad lünklikuks just seetõttu, et ma pole tutvunud Oksaneni stiiliga.
 
Nüüd sai see puudujääk tasa tehtud. Ning pean tõdema, et mulle väga meeldisid Sofi Oksaneni kaks raamatut Kui tuvid kadusid ning Puhastus. Peamine teema neis mõlemas on võimu ja inimese suhe: millise valiku inimene teeb või on sunnitud tegema, et ellu jääda.
 
Kui tuvid kadusid keskmes on nö. kameeleonmees Edgar, kes haarab igast väljakutsest, mis võiks talle edu tuua. Ta on kollaboratsionist, kes muudab oma vaateid erinevate riigivõimude korra all, peaasi, et tal endal hing sisse jääks ja et seda mammonat ikka koguneks, kuulsus ja edu kaasa arvatud. Talle vastandub põhimõttekindel Roland, kes seisab vaba Eesti eest ning on valmis oma vaadete eest surema. Kumb mees elus paremini hakkama saab? Muide, raamatu pealkiri tuleneb peale ilmse sümboli tähenduse ka sellest, et saksa ohvitseridele maitses tuvipraad …
 
Puhastus jutustab paralleelselt kaks lugu: ajaloost teada Eesti okupeerimine ja neis raskeis olus ellujäämine naise Aliide pilgu läbi ning ka ühe teise õnnetu noore naise Zara elust, kes langes inimkaubanduse ohvriks 1990ndate alguses. Just see viimane teema oma rõvedates kirjeldustes teeb selle raamatu lugemise nii jõledaks. Õrnema hingega lugejale ei soovitaks.
 
Sofi Oksanenilt on eesti keelde tõlgitud 4 romaani: Stalini lehmad, Baby Jane, Puhastus ning Kui tuvid kadusid.
 
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment