Thursday, April 23, 2015

Nädala raamat: Alice Munro. Kerjustüdruk



Tegemist on romaaniga novellides. Läbivaks peategelaseks on naine nimega Rose, kelle elust saame osa alates lapsepõlvest kuni küpse keskeani. Jutustuse keskmes on naise erinevad rollid elus: tütar, õpilane, abikaasa, armuke, ema, feminist, rahateenija, heaoluühiskonna tarbija ja ka kritiseerija.
Ajaliselt hõlmab jutustus Kanada eluolu 1940datest kuni 1970ndateni. Alice Munro oskab kirjeldada elu oma mitmekesisuses. Ta toonitab, et kõik on valikute küsimus ehk siis elu on su enda kätes. Kirjaniku lausekasutuses on ehedust, tema tekst lihtsalt mõjub. Minule jäi raamatust kõlama eelkõige mõte, et misiganes valikuid ma eluteel kohtan, oma hirmudest ja üksindustundest ei pääse. Raamatu alatoon tundub olevat kurb, nukker. Aga sellegipoolest nauditav lugemisvara.
 
Et tuju paremaks läheks, toon raamatust välja ühe väga koomilise lihtrahva slängis esitatud katkendi, teemaks hobuste võidusõidud: „Mõni obene loopis jalgu. Mõnele pidi jällegi sinepit saba alla panema. Mõni ei liikund siis ka paigast, tee mis tahad. Nõnda on obestega lood. Mõni teeb tööd ja veab ennast kas või surnuks, teine ei tiri sul türa ka rasvaämbrist välja. Heheh.“
 
Alice Munro võitis 2013. aastal Nobeli kirjandusauhinna ning kogumik Kerjustüdruk on tema esimene eesti keelde tõlgitud raamat.
 
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment