Friday, January 24, 2014

William Somerset Maugham 140

Inglise kirjanikul W.S.Maughamil täitub 25.jaanuaril 140 sünniaastapäev.
Maailmakirjanduse leksikonis (TEA, 2012) on kirjas selline kokkuvõte tema elust ja loomingust:
William Somerset Maugham kirjutas humoorikalt, sageli satiiriliselt ning mõnikord põhinesid tema lood tegelikult elanud inimeste eludel. Oma romaanides ja jutustustes kasutas ta lihtsat stiili, ent jutustas lugusid alati suurepäraselt.
Maugham jäi 10-aastasena orvuks ning teda kasvatasid onu ja tädi. Vaatamata arstikutsele jättis ta meditsiini sinnapaika ja hakkas kirjanikuks. 23-aastasena avaldas ta oma esimese romaani „Liza Lambethist“, kasutades raamatus sünnituste juures viibides saadud kogemusi. Edu saabus näidendite kirjutamisega – 34.eluaastaks oli Londonis jõudnud lavale neli tema näidendit.
Esimese maailmasõja päevil teenis Maugham valitsuse salaagendina. Hiljem käis ta koos sõbraga mitmel reisil, mis viisid Lõuna-Aasiasse, Vaikse ookeani saartele ning Mehhikosse. Püsivamalt seadis ta end sisse Lõuna-Prantsusmaal.
Maughami hilisemad näidendid on tõsisematel teemadel. „Meie parimad“ jutustab ameeriklastest Euroopas, „Truu naine“ aga naisest, kes haub kättemaksu oma truudusetule abikaasale. Ka on mõned tema paljudest romaanidest silmapaistvad teosed: „Inimorjusest“ põhineb autori enda elul, „Kuu ja kuuepenniline“ aga on inspireeritud kunstnik Paul Gauguini elukäigust. „Koogid ja õlu“ on rõõmus raamat kirjaniku abikaasast, põhinedes ilmselt Thomas Hardy elul. Raamatus „Vahe tera“ otsib ameeriklasest sõjaveteran sõjas üle elatud õudustele leevendust Indiast. Tema jutustuste hulgas on ka „Vihm“, mille põhjal on tehtud filme ja näidendeid.
Siinses blogis on juttu olnud järgmistest Maughami teostest:
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment