Friday, April 5, 2013

Nädala raamat: William Somerset Maugham. Kangelane


See on lugu noorest mehest nimega James Parson, kes tuleb pärast viit aastat Buuri sõjas võitlemist koju tagasi. Kuid noormees on eemaloldud aastatega muutunud ning vaatab nüüd oma kohusetundlikku kihlatut Maryt hoopis teiste silmadega.

Maugham on eelkõige inimhinge mitmekesisuse kirjeldaja ja lahkaja. Ta pilkab kõrgseltskonna silmakirjalikkust. Siin raamatus vastandab ta kehalist kirge, mida peab tõeliseks armastuseks, mõistuseabieluga.
James ei ole Marysse kunagi tõeliselt armunud olnud. Kõik eeldasid, et lapsepõlvesõprus küpseb edasi abieluks ja armastuseks. Nii arvas ka James, et igati loomulik, kogukonna ees kohusetundlik tegu on Maryga kihluda ning pärast sõda abielluda. On tore mõelda, et keegi sind kodus ootab ja igatseb, peale vanemate ka kihlatu. Nii möödus viis aastat ning James sai koju. Sõja-aastatel armus aga James tõeliselt. Kuid too kütkestav naine oli kõrgema astme sõjaväelase abikaasa, naine, kes nautis meestega flirtimist ning tähelepanu, kuid kes ei astunud üle abielu reeglitest ega murdnud oma mehele truudust. Vaene James kannatas vastamata armastuse piinades, kuid pidi sellega leppima. Ta vandus iseendale, et hoiab selle naise teelt kõrvale ning saab oma tunnetest üle. Sellises meeltesegaduses naaseb James koju. Kadunud poega võetakse väikeses maakohas vastu kui kangelast. See kõik tundub Jamesile naeruväärne, sest parema meelega tahaks ta sõjakoledused unustada. Aga kogukonnas peab käituma kogukonna reeglite kohaselt. Vastasel juhul oled paaria. Pärast mitmeid siseheitlusi peab James paremaks alistuda oma saatusele ehk siis käituda nii nagu temalt oodatakse. Sest James vajab kogukonna ühtekuuluvustunnet, oma juuri. Aga see tähendab abielluda Maryga, kellel puudub Jamesi arvates igasugune sarm ja naiselikkus. Mary on ammu moest läinud kulunud seelikus kohusetunne ise, noor naine, kes arvab, et elu on katkematu kohustuste jada, kus sobib õrnu tundeid väljendada vaid siis kui on sünnis. Maryl on kihluse aastatega väljakujunenud arusaamad, kuidas tulevast abikaasat peab kohtlema ning see ei loe midagi, et James teistmoodi arvab. Mary on nagu seelikus tank, sõidab üle kõigist ja kõigest, taktitundeliselt muidugi, sest teda kannustab kohusetunne. James aga ei suuda oma mõtteis lahti lasta kirgliku, romantilise armastuse ideest, mida ta paraku seostab teise, palju kütkestavama naisega. Kuidas seda Maryle seletada, et mees ei armasta Maryt nii nagu oleks õige?

Esialgu lugedes ma võitlesin tungiga raamat käest ära panna, mul oli tunne, et Maugham on juba kõik ära öelnud. Ent lõpu poole tuli mitmeid üllatavaid süžeekäike, mis panid mind mõtlema, et see raamat on väärt lugemissoovitus.
Maughami ainuomase stiili puhul on kõige lummavam kirjaniku kirjeldusoskus, kuidas ta toob kuni peensusteni välja inimhinge mõtte- ja tundelaadi. Ja tõesti, nii palju kui maailmas on olemas erinevaid inimtüüpe, seega mõtlemise avaldumise vorme, on seda kõike Maugham ka oma teostes kirjeldanud ja lahanud. Ma olen lugenud päris mitut Maughami raamatut, et võin öelda, olen kirjaniku stiiliga tuttav. Tugevamaid emotsioone on seni tekitanud romaanide Vahe tera, Liza Lambethist ja Üleval villas lugemine.

Maughami puhul peab imetlema tema sõnaosavust, toon ära mõned tsitaadid Kangelasest:
„Loodus on jumalanna, kel pole sündsustunnet, kelle jaoks kombekust ei eksisteeri.“

„… elu ei ole mitte kergeltvõetav vahepala, vaid pingutust nõudev üritus: elu on lahinguväli; igaühel meist on oma eluülesanne, kohustused ja toimingud täita.“
„Tundub tõesti, et põhiline, milleks me oma mõistust kasutame, on nii enesele kui üksteisele võimalikult palju valu põhjustada.“
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle
 

No comments:

Post a Comment