Thursday, January 9, 2014

Nädala raamat: José Maria Eca de Quierós. Isa Amaro kuritegu

José Maria Eca de Quierós on portugali kirjandusklassik, kes kirjutas raamatu Isa Amaro kuritegu aastatel 1878-1879. Romaani tegevus toimub kirjaniku kaasajal. Võib öelda, et jutustuse olustik maalib silme ette samasuguse pildi nagu seda taotlevad Ladina-Ameerika ajaloolised kireseriaalid: voogavad alusseelikute kuhjad, paljastatud õlad, uhked soengud, palavus, lehvikud, provintsi idüll, tegelaste ohtrasõnaline muljetamine, lõunamaine temperament jne jne.
Peategelane, noor ülempreester Amaro armub imeilusasse neidu Améliasse. See, kuidas noor mees kirjeldab oma armsama kõige hurmavamaid füüsilisi omadusi, on viidud erootilise väljendamise täiuseni. Huvitav ja ka vabastav on avastada, et tolleaegne iluideaal oli palju lähemal rubenslikule lopsakusele kui tänapäeva riidepuu-kondibuketile. Naise käsivarred pidid olema täidlased, rind külluslik ning kuna kõik muud kehaosad olid riietega varjatud, siis ülejäänu jäi vaatleja enda fantaasia hooleks. Nii võis korra alusseelikute alt välgatanud valges sukas pahkluu esile kutsuda südant perutama ajava tundehoo!
Õnnetuseks on aga peategelaste armuliit keelatud, sest katoliku vaimulikel on range tsölibaadikeeld. See küll ei takista usuteenreid patustamast, peaasi, et kõik toimuks saladusloori katte all. See raamat on pigem tolleaegse Portugali ühiskonna kriitika kui lihtlabane lemberomaan. Kirjanik paljastab katoliku vaimulike silmakirjalikkuse ning kõlvatuse. Ta vastandab „paduusklikke“ inimestega, kes kirikust ja usust suuremat ei pea. Kirjanik laseb vaikselt kõlada ka revolutsioonilistel ideedel, mis ennustavad uut ühiskondlikku korda.
Raamatu maht on küllaltki muljetavaldav. Esimesed kakssada lehekülge ma võitlesin sooviga raamat pooleli jätta – tänapäevases kiires elurütmis on küllaltki piinarikas seda provintsivahtu lugeda. Aga kui raamatu selgroog sai murtud, läks tegevus juba päris huvitavaks, samuti hakkasin seda nii ainuomast jutustamise mahlasust nautima. Nii et varuge aega ja kannatust, lugemiselamus on garanteeritud!

No comments:

Post a Comment