Friday, December 20, 2013

Nädala raamat: William Somerset Maugham. Karussell

Karussell on William Somerset Maughami romaan, mis kujutab 20. sajandi alguse Inglise eluolu. Peamiseks tooniandjaks raamatus on kõrgseltskonna kombed ja moraalitus. Kirjaniku eesmärgiks on välja tuua erinevate inimtüüpide iseloomuomadused ja mõista, mis ajendab üht või teist tegelast käituma just nii nagu ta seda teeb.
Maughami inimhinge kirjeldamisoskus on üdini nauditav, kirjanikul on tabav sõnaosavus inimeste iseloomu edasiandmisel. Raamatus on sädelevad vaimukad seltskondlikud dialoogid, toon näite ühest dr Frank Hurrelli küünilisuse puhangust lõbusal koosviibimisel: „Mõelge, kui väljakannatamatult tüütu on abielu, ja igal juhul hoidku Jumal mind mõtlemisvõimelise naise eest. Kui ma üldse kunagi abiellun, siis ainult oma kokaga.
Esmapilgul on raske tohutus tegelaste rägastikus orienteeruda. Kuid õige pea saab aru, et romaani võtmefiguurideks on neli tegelaste paari.
Miss Mary Ley on 57-aastane daam, kes pärib kauge sugulase raha ning on nüüd materiaalselt kindlustatud. Ta on elunautleja, vallaline seetõttu, et ei koorma end abieluliste sidemetega, et mitte oma vabadust kaotada. Ja vabadus on tema jaoks suurim õnn siin elus. Eriliseks hobiks on tal oma lähedaste sugulaste ja tuttavate eludega manipuleerimine. Just miss Ley suhu paneb kirjanik mitmeid lauseid, mis on raamatu kõige sisukamad ja elujaatavamad mõtted. Selge, et miss Ley on kirjaniku ja ka minu lemmiktegelane Karussellis.
Miss Ley südamesõber on dr Frank Hurrell, 40ndates poissmees, kes mõlgutab mõtteid elu olemusest. Ta leiab, et rikkus, kõrgklass, kultuur ja tsiviliseeritus lämmatavad hinge. Ta ihkab kogeda elu ehedal kujul, elada hetkes, lihtsalt, tajuda kirgi, tundeid, näha elu ja surma. Frank tahaks oma rutiinsest elust arstina loobuda ning maailma rändama minna, teenides söögiraha koha peal. Miss Ley vastab selle peale: „… niipea, kui üks asi rutiiniks muutub, lakkab see sinu jaoks olemast see õige.“ Ja veel: „… mitte keegi, kes pole vaba rahateenimise murest, ei saa end vabana tunda.“
Järgmise tegelastepaari üks osapool on 40ndates praosti tütar miss Bella Langton, kel maitsemeele ja graatsia puudumist kompenseerib ülemäärane praktiline heatahtlikkus. Bella on vanatüdrukuna masendunud, et noorus on möödas ja ees ootab pikk ja üksildane keskiga. Üksluisus, päevade sarnasus tapab. Kuid siis Bella armub endast 20 aastat nooremasse poeeti, Herbert Fieldi. Ta imetleb poisi siirast vaimustust kõige ilusa ees, looduses ja kunstis. Bellat hämmastab Herberti hardus ja aupaklikkus Jumala ees. Naine ise ei tunne säärast südamelähedust Jumalaga, kuigi ta elab vooruslikku ja kombekat elu. Enne Herbertiga kohtumist oli Bella lihtsalt niisama olemas. Nüüd koos Herbertiga muutus naise elu elamisväärseks. Kuid Bella isa, auväärne toompraost, on abiellumise vastu: tütre staatusest madalama mehega kooselu ei ole seisusteranges ühiskonnas aktsepteeritav. Bella nendib kurvalt kui isa temast lahti ütleb: „Mitte miski ei muuda inimese südant kalgimaks kui vooruslikkus.
35-aastane suurilmadaam Mrs Grace Castillyon on oma blondeeritud juuste ja üleliigse puudrikihiga näol väike ja kena, talle meeldib end eksponeerida ülisügava dekoltee, kiiskavate kalliskivide ning labase ja kriiskava naeruga. Mrs Castillyon avastas, et ta on narruseni armunud noorde elumehesse Reggiesse, kes aga on paras ihnuskoi. Noormees himustab vaid proua aadlitiitlit ja säravaid kalliskive. Et noor armuke teda ei hülgaks, annab Mrs Castillyon Reggiele raha, et too härrasmehena nende lõbustuste eest tasuks ning ülejäänud raha võib too kelm oma tasku pista. Toon näite Maughami humoorikast kirjeldamisoskusest tolle 22-aastase elumehe Reggie kohta, kelle ema on arvamusel, et tal on „õnnestunud poega kõigi pahede eest teadmatuses hoida“: „Meelas ilme Reggie näol ja kavalus ta tumedates silmades ei vihjanud küll vastumeelsusele ihulise patustamise ees, ega ka mitte ülemäärasele süütusele.“ Loo arenedes muutuvad ka Mrs Castillyoni arusaamad (seda küll tänu miss Ley sekkumisele), ta adub, mis siin elus on kõige tähtsam ning ka käitub vastavalt.
Kõige vastuolulisem tegelaskuju on Basil Kent, kes püüab elada nii vooruslikult kui võimalik. Ta abiellub oma seisusest madalama kõrtsiplikaga, sest vaene tüdruk jäi temast lapseootele. Basili põhimõte on, et kui ta juba patustas, siis peab ta vastutama oma teo tagajärgede eest. (Selle peale vastas tema ema leedi Vizard, et kui härrasmees tahab pisut lõbutseda, siis ta annab raha, et need patuviljad kaoks!) Kuid see põhimõttekindlus toob Basili eraellu vaid häda ja viletsust, sest oma hinges on ta armunud hoopis oma mõttekaaslasesse Mrs Hilda Murray´sse, kes toetab mehe kirjanikukarjääri. „Basilil puudus armastusväärne anne võtta inimesi sellistena nagu nad on, mitte paluda neilt rohkem kui nad on suutelised andma, pigem püüdis ta voolida inimesi, kellega ta kokku puutus, vastavalt oma ettekujutusele.“ Nii põlgas ta oma vastse abikaasa Jenny maitselagedust ja labasust, harimatust. Vaene Jenny ise aga jumaldas Basilit nagu koer peremeest.
Basil Kenti kirjutamisannet kommenteerides mõtiskleb miss Ley suureks kirjanikuks olemisest: „… selleks, et saavutada kirjanduses kuulsust, on vaja teatavat sisemist ürgsust /…/ Et inimesi tõeliselt liigutada ja neile mõju avaldada, pead sa omama täielikku mõistmisvõimet, ja seda saavutad sa ainult juhul, kui sinus on midagi üldiselt kogu inimkonnale omast…“ Basilil igatahes see omadus puudub. Aga julgen arvata, et Maughami särav jutustamise anne vastab sellele kirjeldusele ideaalselt.
Raamatus sõlmitakse kokku neli abielu ning aset leiab viis surma. Ma ei saanud raamatut käest panna terve viimase saja lehe vältel, sest tegelaste elude lõpplahendused täitsid raamatu viimase veerandi. Mrs Ley arvates saab elu võrrelda merereisiga: „Miks mitte lahkudes elust, öelda: mul on olnud nii ebaõnne kui ka õnne, ning kõik mu piinad said naudingutega tasutud; ja kuigi mu ohtuderohke merereis ei viinud mind mitte kuhugi, ja kuigi ma naasen vana ja väsinuna sadamasse, kust kõik mu lootused alguse said, olen ma rahul, et ma olen elanud.
Lõpetan Mrs Ley sõnadega: „Minu kunst ja teadus on elada.“
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment