Wednesday, May 21, 2014

Nädala raamat: Arnaldur Indridason. Klaasikamber

Siin on midagi head krimisõpradele. Raamatus on olemas põhjamaade autoritele iseloomulik sünge paine ja kohatine must huumor. Ainult keel läheb sõlme islandipäraste nimede veerimisel, õigemini ma ei oskagi neid hääldada, aga tühja sellest. Vihma sajab kah pidevalt, alates esimesest leheküljest kuni lõppvaatuseni. Praegu, imeilusal maikuul oli kaunis sürreaalne lugeda sügistormist ja algavast pimedast ja masendavast ajast. Mälu on ikka lühike. Kergendus, et pime aeg on selleks korraks möödas ja järgmine sügis on alles mägede taga, see kergendus on nii suur, et lausa lõbus on lugeda põhjamaade koledat põnevikku.
Süžee on nagu ikka põnev, kuritöö lahendus peitub mineviku varjudes. Minu arust suudavad vaid põhjamaade autorid välja mõelda nii keerukaid perekonna saladusi, mis ulatuvad mitme põlvkonna taha. Eks süüdi ole selles ikka see kaamose periood, mis aastast aastasse kordumisega vajutab sitke põhjamaalase hinge sünge pitseri.
Klaasikamber on islandi autori seni ainus eesti keelde tõlgitud raamat. Toon välja viited siinses blogis varem ilmunud krimikirjanduse kohta.
Põhjamaade krimi:
Inglismaa, šoti, iiri ja ameerika krimi:
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment