Thursday, March 13, 2014

Nädala raamat: Cilla ja Rolf Börjlind. Süsüügiatõus

Siin on midagi head krimi- ja põneviku austajatele.  Rootsi kirjanikepaari raamatus on samasugune rahvusvaheline tegevushaare nagu tuntud Stieg Larssoni Millenniumi-triloogial, kuid puuduvad pikale venivad poliitiliste tagamaade lahtiseletused. Süsüügiatõus on lihtsalt ja ladusalt kirja pandud, lugeja ei kaota hetkekski huvi. Teise poole raamatust neelasin nõndamoodi, et kogu muu elu jäi seisma!
Alguses tundus mulle raamatu teemadering väga ebameeldiv: kodutus, narkomaania, noorte vägivaldsus, prostitutsioon. Loosse süvenedes see vastik tunne ei kadunud, aga tekkis hasart, et kas need noored kurikaelad saadakse kätte või ei. Minu jaoks oli murdepunkt see, kui üks kodutu osutus olema endine juhtiv politseinik. Sestpeale hakkasin temale eriliselt kaasa elama. Raamatu teeb ka huvitavaks see, et minevikus toimunud lahendamata jäänud mõrv võib olla seotud olevikus toime pandud kuriteoga.
Lai teemadering, suur tegelaskujude galerii, mitmed juhtumid nii minevikus kui ka tänapäeval, mis loovad raamatu keeruka süžee ning moodustavad lõpuks kokkujooksva mustri lõpplahenduse näol – see kõik on vajalik, et üks põnevik oleks tõesti lugemist väärt!
Süsüügiatõus on esimene Cilla ja Rolf Börjlindi eesti keelde tõlgitud raamat. Ootan põnevusega lisa!
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment