Friday, January 18, 2013

Nädala raamat: Camilla Läckberg. Jääprintsess

Siin on midagi krimisõpradele. Oodatust kujunes lugemiselamus isegi paremaks. Raamatu teeb nauditavaks autori kirjeldusoskus. Läckbergi eriliseks kireks on lahata inimhinge. Orbiidis on inimesed, nende suhted ja psühholoogilised tagamaad. Isegi kõige kõrvalisemat pisitegelast suudab autor paari tabava lausega iseloomustada nagu joonistaks ta mõne hooletu pintslitõmbega terve karakteri välja. Ja see on väga nauditav oskus. Ma julgen öelda, et ma ei ole veel lugenud krimkat, mis oleks nii lihtsate vahenditega nii põnevaks tehtud, tõesti, pinge on ülal alates esimestest lehekülgedest kuni lõpuni välja. Kusjuures raamatus ei ole võikaid veriseid detaile ega ohtrat tapmist.
Samas žanris on ehk vaid Lohetätoveeringuga tüdruk mulle samasugust närvikõdi pakkunud… Ei, siiski neid ei saa võrrelda. Stieg Larssoni Milleeniumi-triloogia on juba ette teada kosmopoliitsema haardega ning vandenõu-teooria tõttu pigem n.ö meeste-krimka žanrisse kuuluv. Läckberg keskendub inimsuhetele ning tegevus toimub pisikeses asulas, mistõttu on ta n.ö pehmemate võtetega naiste-krimijutt. Seda üllatavam ongi, et põnevuse efekt on sama, mis Larssoni puhul!
Kui nüüd pisut kritiseerida, siis raamatu keskel Läckberg takerdub pisut elu triviaalsusse, liialt palju oli juttu naispeategelase kaalujälgimisest ja eneseusu ebakindlusest. Aga õnneks see kirjeldus möödub ruttu.
Jääprintsessi peamiseks teemaks on inimhinge plekitu fassaadi hoidmine, ühiseks hirmuks on mõte „mida inimesed küll ütlevad?“ Nagu meespeategelane, politseikonstaabel Patrik Hedström konstateeris: „Ei tohi alahinnata vajadust väikeses asulas silmatorkamatuks jääda.“ Lihvitud fassaadi varjus saab kogu kurjus, väiklus ja õelus rahus ja vaikuses käärida.
Praeguseks on eesti keelde tõlgitud Läcbergilt kaks krimijuttu samade peategelastega: Jääprintsess ja Jutlustaja. Autorilt on avaldatud juba umbes kümmekond raamatut samas sarjas. Ning loodetavasti saab juba varsti ka eesti keelde tõlgituna lisa!
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

No comments:

Post a Comment