Wednesday, December 19, 2012

Nädala raamat: Benjamin Black. Christine Falls

Benjamin Black on iiri kirjaniku John Banville´i pseudonüüm, et eristada seda teost tema tavapärasest loomingust. Ma loodan, et Blacki teisi jutustusi tõlgitakse veel eesti keelde, sest see stiil kuidagi sobis mulle.
Tegevus toimub 1950. aastate Dublinis. Raamatus puuduvad verised üksikasjalikud kirjeldused nagu tavalisele krimijutule omane. Ma tsiteerin raamatu tagakaane teksti: „Christine Falls“ on meeldesööbiva õhustikuga raamat inimlikust õnnetusest, selle ära kasutamisest ja tragöödiast, mis leiab aset, kui inimesed ennast jumalaks pidama hakkavad“. Enam paremini ja täpsemini seda raamatut iseloomustada ei saagi, sellega on kõik öeldud ja ma loodan, et ka huvi tärganud.
Lugedes muutub peategelane Quirke kuidagi sümpaatseks, ei oskagi öelda, miks. Elus palju kannatanud mees, hobiks suhtlemine viinakuradiga. Samas mõjub Quirke intelligentselt, kui ta kõrvalteid käies üritab ajada õigeid asju. Just see süžee saladuslik õhustik, olustik tundub kuidagi intrigeeriv.
See lihtsalt on nii, et mõnel raamatul on olemas see miski, mis köidab, samas ei oska seda täpsemalt nimetada, iseloomustada. Ütleme, et see miski on x-faktor. „Christine Falls“´il on see miski olemas.
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

No comments:

Post a Comment