Friday, May 2, 2014

Nädala raamat: Florian Zeller. Elu on nauding

See on variatsioon teemal Armastus kestab kolm aastat. Olen lõpmatul hulgal lugenud prantsuse tänapäeva autoreid (Camille Laurens Närviline romanss, Jean-Philippe Toussaint Armastajad, Frédéric Beigbeder Armastus kestab kolm aastat, Jean-Marc Parisis Enne, siis, pärast, Michel Houellebecq Võitlusvälja laienemine), kel kõigil näib olevat ühine arvamus, et elu on nautlemiseks mõeldud, mitte kohustusteks. Kui arm tuhmub, on paras aeg õnne ja armastust otsida järgmise inimese juurest. Üksi elamine on pigem vabatahtlik soov. Aga kuna puudub soov end siduda ja elu argipäeva ebameeldivustega kokku puutuda, siis on ju tegelikult kaunis paratamatu, et paljud 30ndates noored elavad üksi.
Florian Zeller laseb oma peategelasel Nicolas´l arutleda selle üle, et vanasti lapse saamine liitis peret. Tänapäeval on tendents lahkuminekule suurem just siis kui laps on veel mähkmetes. Kuna lapse eest hoolitsemine võtab suurema osa ajast, siis hakkab mehe-naise omavaheline kokkuhoidmine lagunema. Nicolas arvab, et kuna tema põlvkond pole kokku puutunud sõja ega muude raskete katsumustega, siis ainsad kriisid, mis tänapäeva noored läbi elavad, ongi vaid suhetega toimetulekus.
Seda raamatut lugedes ei jäänud minusse head tunnet. Maad võttis kõikehalvav küünilisus. Autoril võib ju õigus olla. Aga see pole kindlasti maailmavaade, millesse ma uskuda tahan. Parem kõnnin silmad-kõrvad kinni oma ilmaruumis, kus olen kõige välise eest kaitstud.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment