Tuesday, December 30, 2014

Nädala raamat: Elizabeth Haynes. Nurka aetud

 
Tegemist on äärmiselt haaravalt kirjutatud psühholoogilise põnevikuga. Raamatu peatükid on vaheldumisi kord nelja aasta tagustest sündmustest ning siis jälle tänapäevast. Peatükid on kaunis lühikesed, korraga järgid kahte paralleelset lugu.
Teemaks on siinse maailma üks koledam allhoovus: emotsionaalne ja füüsiline vägivald. Noor vitaalne naine tutvub šarmantse mehega. Nagu ikka on algus nii ilus ja lilleline. Kuid mees on klassikaline manipulaator. Õige pea kontrollib ta naise kõiki tegemisi, ärgitab töölt lahkuma, isoleerib naise kõigist tema sõpradest. Mitte keegi ei usu, et läikiva fassaadi taga on mädanenud sisu. Mitte kuhugi ei ole põgeneda, naine on oma kodus, oma elus vang. Vaid surm tundub pääsemisena…
Kui nelja-aasta tagused dramaatilised sündmused on seljataga, jääb naine üksi oma hirmudega. Et eluga edasi minna, loob naine argirutiinist omale turvavõrgu. Tal tekivad paanilised sundmõtted kontrollida päevas mitukümmend korda, kas uks on lukus, kas aknad on riivis, kas kardinad on nii nagu ta hommikul need sättis. Kui ta lõpuks professionaalset abi otsima hakkab, diagnoositakse naisel OKH – obsessiiv-kompulsiivne häire. Seda iseloomustavad sundmõtted või sundteod, nende mahasurumine suurendab ärevust.
Raamatut lugedes tundub uskumatu, kuidas naine, kes loo alguses on täielik emotsionaalne vare, suudab end kokku võtta ning vastu astuda oma hirmudele.
Hoiatan, kui kord olete selle raamatu kätte võtnud, siis Te ei leia enne rahu, kui viimne lehekülg on loetud.
Nurka aetud on inglise kirjaniku seni esimene eesti keelde tõlgitud raamat
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment