Tuesday, November 13, 2012

Nädala raamat: William Boyd. Harilikud äikesetormid

Kuigi William Boydi raamatuid on eesti keelde tõlgitud mitmeid, on siinne mu esmatutvus autoriga. Avastasin väga põneva lugemise ning nüüd on tee lahti ehk ka Boydi teiste raamatuteni!
Harilikud äikesetormid on midagi enamat kui põnevusromaan. Jah, põnev on, pidevalt mõtlesin lugemise käigus, et mis siis edasi saab. Peategelane Adam jääb õnnetul kombel elu hammasrataste vahele, teda süüdistatakse kuriteos, mida ta toime ei pannud (loomulikult!) ning selleks, et ellu jääda, sest peale politsei otsib teda ka suurkorporatsiooni palgatud salamõrvar, jätab Adam oma vana eluga hüvasti - ta ei kasuta ühtki tänapäeval nii tavalist isikliku hüve vahendit nagu pangakaart, mobiiltelefon, isiklik kodu. Adam muutub anonüümseks ning tema pilgule avaneb hoopis teistsugune London - temasuguseid nimetuid seikleb suurlinnas tuhandeid!
Kaotades oma vana mina, hakkab Adam looma uusi identiteete. Ning kuna Adam on meeldivalt intelligentne (loomulikult!), siis suudab ta ohu korral kiiresti põgeneda ja uue nime all taas kord uut elu elama hakata.
Peale põneva süžee on raamatus ka erinevate kultuurikihtide vägagi mõjuvad kirjeldused. Näiteks kuidas Adam, kui tal ei ole sentigi raha taskus, tapab varahommikul Thamesi kaldal kajaka. Üks pääsetee on kirik. Adam astub ühe teistmoodi koguduse, Johannes Krituse kiriku liikmeks, kus pärast teenistuse ära kuulamist saab korra päevas kõhu täis süüa. See on järjekordne näide, kus usust on kasu vaesele inimesele. Kui sa ikka hädas ei ole, ega sa vabatahtlikult kirikusse ei lähe!
Kui Adam on oma nn. hulkurikarjääris juba kogenum, varastab ta pimedalt inimeselt kepi ning uitab pimedat teeseldes jaamades ringi ning ta päevateenistus tänu headele inimestele on nii kopsakas, et ta suutis üürida toa noore prostituudi ja tema väikese poja juures ning osta neile ka korralikku toitu. Jahmatav oli tolle noore ema kokakunst, ta pakkus oma pojale, keda ta siin ilmas kõige rohkem armastas, õnnehelbeid: maisihelbed banaanitükkide, ohtra suhkru ja suure rummisortsuga, et laps magaks 12 tundi jutti sel ajal, kui ema oma keha müüb!
Need on ainult mõningad näited Boydi fantaasiaküllasest ainestikust, kus oma koha leiavad kõik olulised inimtunded: igatsus, kiindumus, heaolu, hirm tundmatu ees, vajadus kuuluda oma sotsiaalsesse ringkonda. õnn, armastus.
Siiralt Teie lemmiklugeja Lagle

No comments:

Post a Comment