Friday, October 23, 2015

Nädala raamat: Frederic Beigbeder. Oona ja Salinger


Frederic Beigbeder tutvustab meile Oona O´Neilli ja Jerome Salingeri põgusat armastuse lugu. Küüniline Beigbeder kirjeldab armastust mõnusa meisterlikkusega. Kuid romaanis on kesksemal kohal Salingeri kujunemine ja kasvamine kirjanikuna. Siin on aga väga suurt rolli mänginud Teine maailmasõda.

Salinger oli 23-aastane kui ta läks vabatahtlikult sõjaväkke (et Oonale muljet avaldada). Ta osales Normandia dessandis ja oli üks esimesi liitlasvägede sõdureid, kes astus sisse vabastatud koonduslaagri väravast. Pildid elavatest luukeredest painasid teda elu lõpuni. Beigbeder on siinses romaanis kirjeldanud Salingeri läbielatud sõjakoledusi üsnagi naturalistlikult, mis tekitab lugeja kujutelmas õõvastavaid kujundeid.

Salinger ei räägi sõjast ega kirjuta sõjaromaane. Kuid tema looming on läbi imbunud sõjakogemuse allasurutud raskemeelsusest. Tsiteerin Beigbederit:

 „Salinger leiutab selle hella, kuid enesepõlgliku stiili, noore eksinud hinge tegelaskuju, kes on romantiline ja pateetiline ning võlub 1950ndatel kogu maailma lugejaid. Juba enne sõda on Salingeril silme ees pilt suurde linna hüljatud indiviidist, ohjeldamatust ja segaduses igavesest teismelisest, enesekesksest ja läbinägelikust, vaesest ja vabast, ujedast armunust ja üdini tusameelsest kujust, kes on igati 21. sajandi lääne inimese klišee.

Beigbeder sõnastab tänapäeva inimese needuse: „Me elame salingerilikul ajastul, mida iseloomustavad upsakas otsustusvõimetus, rahatu luksus, nostalgiline olevik, luhtunud mässu konformism. Meil on lõputu janu naudingu, õnne, armastuse, tunnustuse ja helluse järele. Ja seda janu ei kustuta eales lihtne tarbimine, seda ei lohuta religioon.

Prantsuse kirjanikult Frederic Beigbederilt on varem eesti keeles ilmunud kaks romaani: Armastus kestab kolm aastat ning 17,90 €.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment