Friday, May 29, 2015

Nädala raamat: Heldur Lääne. Roosa maailm


Kevad on suurepärane aeg luule lugemiseks. Ma tunnen, et suudan praegu keskenduda vaid lühivormile. Aina õue kipub meel, üha tärkavat loodust ning linnulaulu tahan kõigi meeltega aduda. Luule on hea abivahend endas seda taassünni rahutust pisutki stabiliseerida.
See kord valisin kodule õige lähedal toimetava kirjamehe. Põline põltsamaalane Heldur Lääne on avaldanud neli luulekogu: Esimesed oksad lõkkesse; Lühidalt ja kasinalt; 3 kogu: Varesejalad valgel paberil. Ilus elu. Kaugelt kostab kevadet ning Roosa maailm. Viimasest raamatust teengi väikese kokkuvõtte.
 
Heldur Lääne teemade maailm kätkeb endas põhiliselt argist olmeluulet. Ta kirjeldab päevaseid toimetusi, tööelu, rahamuresid jms. Läbiv teema on inimene kui sotsiaalne loom – me elame oma kultuuriruumis kindlate tavade ja normidega. Selle argise askelduse alt aimdub iseolemisekriis: kes ma olen neis töödes ja tegemistes? miks ma üldse töötan ja rassin? Kirjanik puudutab ka moraali ja õigluse küsimusi, omal kohal on ühiskonnakriitiline satiir.
 
Teisalt on Lääne loomingus esindatud ka lembeluule, mis pehmendab pisut seni kujunenud argist ja ratsionaalset pilti. Kogumiku pealkiri Roosa maailm on ilmselge irooniline vihje meie kombele mõningaid ilminguid siin elus vaadelda läbi illusioonide prisma. Ehk on vahel ka roosasid prille vaja?
Toon siinkohal ühe luulenäite:
 
Alles idu oled
siis ahmida võid kõike,
kasvab esimene lehekene
lõpeta kõrvalepõiked.
Kaljuservast varbad lahti
vast tiivad avali nüüd vea,
kas on sul lendamiseks mahti
või pidevat kukkumist juba lennuks pead.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment