Thursday, September 4, 2014

Nädala raamat: Carlos Ruiz Zafon. Marina

Kaasaja ühelt enim loetud hispaania kirjanikult Carlos Ruiz Zafonilt on Marina neljas eesti keelde tõlgitud raamat. Varem on ilmunud romaanid Tuule vari, Ingli mäng ning Taeva vang. Neid kõiki ühendab samasugune sisenduslik jõud, jutustuse lumm, mis hargneb möödunud aegade Barcelona valgust kartvatel tänavatel. Viirastuslik, pahaendeline atmosfäär õhkub igast autori lausest. Minevik on tähtsam kui olevik, roosilist tulevikku ei paista kusagil. Aga ometi on seda teksti kuidagi nii puhastav lugeda.
Ruiz Zafoni põhiteemadeks on ettemääratus, inimene oma saatusest ei pääse, ajalugu kordub ja muidugi kõige tähtsam on siin elus armastus. Eks see olegi autori edu fenomen, pluss ajaloolise põneviku kaste, mille sees Ruiz Zafon oma painajalikke lugusid serveerib. Kriitikud paigutavad autori raamatud histograafilise metafiktsiooni žanrisse – ajaloo ümberkirjutamine fantastika võtmes. See, mida me peame tõeks, on tegelikult kah fiktsioon.
Kui kolmes esimeses raamatus esines mõningaid ühiseid tegelasi, siis Marina on täiesti eraldiseisev romaan, ei ühtki tuttavat tegelast peale Barcelona tänavate hääbunud aegade kaja. Võrdluseks veel: Marina on sammuke lähemal õudusžanrile kui eelmised raamatud. Nii et kui Ruiz Zafoni stiiliga tutvust sobitada, siis Marina võib olla liialt ehmatav. Taeva vang on alustuseks siiski kõige sobivam raamat. Ütleme nii, et Marina on jõukohasem juba edasijõudnuile Ruiz Zafoni maailmas!
Lõpetuseks (ma ei hakkagi Teile visandama Marina süžeed) toon ära ühe tsitaadi raamatu lõpuosast, mis jäi mind kummitama: „Aeg ei tee meid targemaks, ainult aremaks. Olen aastaid põgenenud, teadmata, mille eest. Arvasin, et kui jooksen silmapiirist kaugemale, jätavad mineviku varjud mind maha. Arvasin, et kui olen piisavalt kaugel, jäävad hääled mu mõttes igaveseks vakka.“
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment