Thursday, September 11, 2014

Nädala raamat: Jussi Adler-Olsen. Naine puuris


Viimastel aastatel on eesti keelde tõlgitud põhjamaade krimkasid sama palju nagu ilmub seeni pärast vihma (vt kokkuvõtet vanematest postitustest). Pretensioonikalt juba esikaanel kuulutatuna peetakse Jussi Adler-Olseni Taani menukaimaks krimikirjanikuks. Selles avalduses võib isegi terake tõtt sees olla, sest Naine puuris oli päris lahe lugemine, kui Teile muidugi krimiromaanid meeldivad.
Kuigi dialoogid on vahel krõbedalt vulgaarsed, on kahe peategelase kujud koomilised: kibestunud olekuga kriminaalkomissar Carl Morck ei väljenda end teps mitte läbi lillede ning selle žanri üks värvikamaid tegelasi, Carli abiline Assad on Süüria põgenik, kel avaldub mitmeid andeid, alates lugupidavast suhtumisest naistesse kuni meisterliku osavuseni liigendnoa käsitsemises. Kahe erineva kultuuritaustaga mehe koostöö venib alguses üle kivide ja kändude, kuid jutustuse lõpuks võib Carl tõdeda, et selle kummalise mehega võib rindele minna ehk ta võib oma elu usaldada Assadi kätesse.

Jutustuse lõpplahendus on nagu ikka paremates krimilugudes, vapustav. Tabasin end veel kaks ööd hiljem mõtisklemast loo süžee üle. Parim indikaator otsustamaks selle üle, kas raamat oli hea või mitte, on aeg, mis jääb järgmise raamatu kätte võtmiseni. Väga hea raamat nõuab veel mitu päeva seedimist, mõtisklemist enne kui tekib soov uue kirjanduselamuse järele.
Naine puuris tõotab olla sarja esimene raamat, ootan põnevusega lisa.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment