Thursday, April 17, 2014

Nädala raamat: Michael Frayn. Hommikupooliku lõpu poole

Tegemist on mõnusa humoorika jutustusega, mis viib meid 1960ndate Inglismaa ajakirjandus- ja televisoonimaailma. Peategelasteks on kaks oma ametis resigneerunud ajakirjanikku, kes vastutavad ajalehe vähemtähtsate rubriikide eest: ajaloo- ja religiooniveerud ning ristsõnad. John vastupidiselt oma kolleegile on hinges ambitsioonikas mees ning otsib võimalusi, et saaks raadios ja teles esineda. John on näide sellest suurenevast maksujõulisest keskklassist, kes ostab maja kesklinna ajaloolisse räämas kvartalisse arvestades, et kümne aasta pärast on kõik ümbruskonna majad renoveeritud ja odavalt omandatud kinnisvara väärtus on mitmekümnekordselt tõusnud. Reaalsus aga paraku on see, et lagunev maja neelab kõik teenitava raha, autologu ähvardab iga hetk välja surra, naabrid (armetu töölisklass ja sisserännanud hindud) loobivad oma prahti Johni tagaaeda ning naine ja kaks väänikut poega nõuavad tähelepanu.
Johni kolleeg Bob on lepliku loomusega ega oska kuigivõrd kõrgustesse püüelda. Õigemini fantaasia on tal hea ja sulg jookseb paberil suurepäraselt, kuid oma eluga on ta rahul. Või siis kuni hetkeni, mil ta avastab, et on eneselegi teadmatult (või ta lihtsalt ei märganud) kihlatud Tessaga, kes küll on imearmas, kuid ta ei sarnane figuurilt eriti nende siresäärsete modellidega, keda Bobile meeldib ajakirjade kaante pealt vaadata. Aga nagu öeldud, Bob on leplik.
See on mõnus tagasivaade aega, kus kontorites toksiti trükimasinatel ning tähtsaim suhtlusvahend oli lauatelefon. Inimesed muidugi on ikka samasugused nagu praegu ja igal ajal.
Inglise kirjanikult Michael Fraynilt on varem eesti keeles ilmunud romaan Spioonid.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment