Thursday, December 12, 2013

Nädala raamat: Michael Frayn. Spioonid

Raamat viib lugeja Teise maailmasõja aegsesse Londonisse. Jutustaja on tollal umbes 12-aastane poisike Stephen, kes oma parima sõbra Keithiga mängivad julge fantaasialennuga õuemänge. Autor näitab lapse mõttemaailma läbi vanema mehe nägemuse. Stephen jutustab seda sõjaaegset lugu nüüd rohkem kui 50 aastat hiljem. Ütlen ausalt, kirjaniku stiili on raske lugeda. Huvitav, aga raske. Kirjelduste keskmes on aistingud. Kõik, mis vana mees mäletab lapsepõlvest, on erinevaid sündmusi ümbritsenud lõhnad ja tundmused, hirm, erutus, joovastus. Ajataju teadvustamine on väga juhuslik. Lõppeks on see lapse silmade läbi edasi antud jutustus väga teistmoodi ja huvitav.
Nagu tagakaanel lubatud, on raamat pingeline, põnev, aga mitte oma klassikalises tähenduses. Reaalset tegevust, loo keerdkäike on suhteliselt vähe. Kogu kirjelduse aur läheb nende lapse maailma raputanud sündmuste läbielamisele ja mõtetele, mis oleks võinud olla teisiti kui Stephen oleks käitunud nii nagu julgele poisile kohane. Stephen tahab olla parem ja vapram, kuid otsustavatel hetkedel ei pea närv vastu. Meie täiskasvanuna teame, et las laps olla laps nii kaua kui võimalik. Kuid tol kasvuhetkel laps ise tahab olla juba täiskasvanu, oma vanusest ees. Nii on Stephen n.ö oma tekitatud kasvuraskustes.
Laste süütust spioonimängust areneb välja midagi hoopis raskemini mõistetavat, midagi, mis kuulub täiskasvanute maailma. Raamatu keskpaigas ma mõtlesin, et kas ikka tuleb sellele pingelisele õhustikule vääriline lõpplahendus. Lugedes oli mul pidevalt tunne, et see on poisikeste tühja tuule tallamine, laste fantaasialend. Kuid loo lõpp oli seda lugemise painet väärt.
Varem on inglise kirjanikult Michael Fraynilt eesti keeles ilmunud jutustused Hommikupooliku lõpu poole ning Plekkmehed (mõlemad Loomingu Raamatukogu sarjas).
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment