Friday, December 28, 2012

Nädala raamat: Guillaume Musso. Ingli kutse

Nüüdisromaani sari on täis huvitavaid leide. Guillaume Musso kaasa arvatud. „Ingli kutse“ on põnevik ja armastuslugu ühiste kaante vahel. Selline kaks ühes temaatika on minu vaieldamatu lemmik. Põnevasse süžeesse pikitud tundeelu – hing ei oska muud soovidagi!
Lühidalt tutvustades (ma ei tohi ju raamatut Teile ümber jutustada!), juhuse tahtel kohtuvad noored, nende mobiiltelefonid lähevad kogemata vahetusse, mistõttu on nad sunnitud teineteisega suhtlema. Kusjuures üks elab San Franciscos ning teine asub Pariisis! Musso kirjeldab edasitoimuvat üksteise elu järele luuramist (võõra inimese telefoni näppides saab päris paljugi teada!) üsna koomiliselt.

Algul võib jutustuse hüplikkus mõjuda häirivalt, kui kord räägib peatükk Madeline vaatevinklist ning järgmisel on kirjas Jonathani seisukoht, kuid sellega harjub üsna ruttu. Tekst ise on ladus ja tempokas.
Peategelaste hingeelule lisab vürtsi mõlema mitmetahuline elutee: Madeline on endine politseinik, kes nüüd askeldab omaenda lilleäris. Jonathan on kõrbenud karjääriga üleilmakuulus telekokk ja menüüuuendaja, kes nüüd peab vägagi tagasihoidlikku restorani. Tuleb välja, et kahte juhuslikult tutvunud noort seob ühine saladus, mis annab jutustusele kriminaalse süžee.

Kõrvaltegelastest jääb eredalt meelde Madeline kunagine koolivend, nüüdne kohalik allmaailma boss Danny, kes on salamisi kogu aeg olnud Madeline´i armunud.
Nagu kirss tordi peal, mõjuvad iga peatüki algul olevad lühidad tsitaadid, mis iseloomustavad ning toovad peamise mõtte välja järgnevast peatükist. Sama võtet on Musso kasutanud ka teise eesti keelde tõlgitud raamatu puhul. „Tulen ikka su juurde“ on samuti armastuslugu, kuid juurde on lisatud terake müstilisust. Mees elab ühte päeva läbi korduvalt ja korduvalt, püüdes muuta sündmuste kulgu, et ta saaks endale armastatud naise ning et tema äsjaleitud tütar ei sooritaks enesetappu, kuid iga kord muutub midagi, mis omakorda rikub ära kellegi teise õnne, kellest mees hoolib. Kas pole sellise süžeega filmi telekas jooksnud?

Igatahes Musso stiil on nauditav ning paneb mõtlema, mis siin maises elus tähtis on.
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

PS! Mõningaid näiteid Musso valitud peatükke alustavatest tsitaatidest, raamatutest „Ingli kutse“ ja „Tulen ikka su juurde“:
Kohutav on olla üksi, kui on oldud kahekesi. /Paul Morand

Suured elupiinad tulenevad sellest, et me oleme igavesti üksi ning kõigi oma jõupingutuste ja tegudega püüame me selle üksinduse eest põgeneda. /Guy de Maupassant
Inimene on peaasjalikult see, mida ta varjab: väike hale saladustepundar. /André Malraux

Kõigist valudest kõige hullemad on need, mida tehakse endale ise. /Sophokles
Ma ei tea, kuhu mu tee mind viib, aga parem on minna, kui hoian su käest. /Alfred de Musset

Oma saatust kohatakse sageli teedel, mis on valitud selle mõttega, et teda vältida. /La Fontaine
Ma tean hästi, mille eest ma põgenen, aga mitte seda, mida ma otsin. /Montaigne

Mind ei purusta see, kui sa liiga tugevalt minule toetud, vaid see, kui sa mind hülgad. /Gustave Thibon

No comments:

Post a Comment