Friday, January 8, 2016

Nädala raamat: Javier Cercas. Salamise sõdurid


Hispaania kirjanik Javier Cercas toob meie ette Hispaania Kodusõja ühe kurikuulsama tegelase, fašistliku partei Falangi asutajaliikme Rafael Sanchez Mazase elukäigu.

Alati on olemas inimesed, kes pole kunagi sõda näinud, kuid tahavad sellest kirjutada ning samuti on olemas inimesed, kes on sõdinud ning ei taha sellest rääkida.

Raamat on jagatud kolme ossa. Esimene, sissejuhatav kolmandik tutvustab mina-jutustajat ehk siis kuidas läbikukkunud kirjanik/töötav ajakirjanik uurib raamatu tarvis 60 aasta taguseid sündmusi ning kuidas ta maadleb raamatu tuuma väljamõtlemisega. Teine osa on tõsieluline jutustus ajaloolisest isikust endast keskendudes Mazase pääsemisloole ühest mahalaskmisest Kodusõja ajal. Kolmas osa näitab meile, et kirjaniku tõlgendus ajaloost hakkab omamoodi elu elama. Kuidas too lugu elab autori hinges edasi. Just raamatu lõpupuändi pärast tasub see lugemine ette võtta. Me elame täpselt nii kaua kuni viimane inimene, kes meid mäletab, on surnud.

Ühesõnaga, Salamise sõdurid on raamat sellest, kuidas kirjutada üht kehva jutustust. Autori eneseiroonia on vast olulisemgi kui muu sisu.

Toon lõpetuseks ühe keeruliselt sõnastatud tsitaadi, mis on ehe küünilisuse näide: „Ja sellel hetkel, unetuse petliku, kuid rabava selgusega, nagu inimene, kes uskumatu juhuse läbi ja juba otsimisest loobununa (sest kunagi ei leita seda, mida otsitakse, vaid seda, mis tegelikkus pakub) leiab osakese, mis on puudu terviklikust mehhanismist, mis on võimetu täitma funktsiooni, milleks ta välja on mõeldud.“

Salamise sõdurid on hispaania kirjaniku Javier Cercase esimene eesti keelde tõlgitud raamat.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment