Friday, August 15, 2014

Nädala raamat: Francesc Miralles. Armastus pisiasjadest

Üle mitme kuu sattus mulle kätte üks väga armas raamat, mis soojendab mu hinge! Tegemist on kahe õhtupooliku jagu nautlemisega, sest raamat on kahjuks üsna õhuke. Jutustuse peategelane on 37-aastane üksildane vanapoiss, kelle elus käivitub pealtnäha juhuslike sündmuste ahel, mis kõik saab alguse ühest ootamatust sissetungist tema koju. Olgu öeldud, et selle invasiooni põhjustas tundmatu neljajalgne. Loo arenedes tutvub Samuel päris mitme veidra tegelasega, kes omamoodi rikastavad mehe maailma.
Tekst on humoorikas, samas magusalt valus. Autor vajutab just neile õigetele mõjutsoonidele hinges, mis loovad äratundmise: see on täpselt nii!
Romaani mõtte seletab väga hästi lahti järgmine tsitaat: „Armastus pisiasjadest – keegi teeb midagi head ning see vallandab teekonna, pisiasjade ahela, mis viib armastuseni. Lõpuks, kui tahad alguspunkti tagasi jõuda, pole see enam võimalik. Sest pisiasjade ahel on kaotanud igasugusegi tagasitee selleni, kes sa varem olid.
Tekst on täis viiteid maailma kirjandusklassikasse kuuluvatele kirjanikele ja nende teostele.  (Näiteks tsitaat Stendhalilt: „Armastus on kaunis lill, aga seda tuleb otsida kuristiku servalt.“ Ilus!) Samuti räägib peategelane palju klassikalisest muusikast. Autor toob meieni selle kultuurse maailma, milles me elame ja mida omal vabal valikul tarbime. Mõni inimene kuulab klassikat, mõni armastab rock-muusikat; mõni inimene eelistab kinos vaadata vanu must-valgeid filme, mõni aga tänapäevaseid kassahitte. Võib öelda, et see raamat on näide, kuidas üks inimene sisustab oma vaba aega – kultuurselt. Aga mitte see pole raamatu juures oluline! Kultuur on lihtsalt tühjuse täide, enese mõtestamine, identifitseerimine. Loo mõte on ikka selles, et positiivsed inimkontaktid meie elus teevad elamise kvaliteetseks. Iseasi on suhtlemise lahtimõtestamine ja enesele vajalikuks pidamine. Inimene ise loob tähenduse (ja seda öeldes ma kordan end juba mitmekordselt, kui olete lugenud mõnda vanemat postitust siin blogis!).
Armastus pisiasjadest on hispaania kirjaniku esimene eesti keelde tõlgitud romaan.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment