Friday, March 28, 2014

Nädala raamat: James Dashner. Labürindijooksja


Tegemist on noortele suunatud fantastikaga. Kuid nagu ikka noorsookirjanduse puhul, lugeja vanusepiirangut ju tegelikult pole. Raamat viib tänapäeval nii populaarsesse reality show-maailma, kus punt teismelisi poisse on kõigest muust eraldatult pandud elama kodukohta, mida ümbritseb labürint, kus omakorda hiilivad verejanulised koletised. Kaks aastat on poisid üritanud leida väljapääsu, seni tulutult. Et asjalood oleksid veel ulmelisemad, on laste mälestused ajast enne labürinti täiesti minema pühitud.
Laagris valitseb kord, mille poisid ise on kehtestanud. See on kaunis tähelepanuväärne, et nad ei sebi ringi ahastuses ega kaku juukseid, et mis nüüd saab. Vaid nad on demokraatlikul viisil enda seast valinud juhi ning teised vastutavad tegelased, kes korraldavad erinevate valdkondade tööd: maaharimine, loomade eest hoolitsemine ja söögiks ette valmistamine, olme ja korra eest seismine, labürindijooksjad. Huvitaval kombel on neil omakeskis elades tekkinud ka uued terminid: känk, suhka, pidaja, mögaja. Mis need täpselt tähendavad, saate ise raamatust lugeda.
Inimesi, kes poisid sinna tehis-maailma kinni panid, kutsuvad noored ise Loojateks. Loojad hoiavad neil silma peal pisikeste liikuvate elektoonikavidinatega, mida poisid nimetavad terapõrnikateks. Niisiis poiste elud ja heaolu on Loojate kätes, mis ei erine just palju meie telekas jooksvatest reality-seriaalidest. Ainult et raamatus saab maailma värvida ulmelisemalt ja fantaasiarikkamalt, ning verd lendab „päriselt“.
Raamatu lõpus jääb kõik lahtiseks, see tähendab, et järgmine osa on tulemas. Jään põnevusega ootama.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment