Friday, November 15, 2013

Nädala raamat: Alison Moore. Majakas

Romaani peategelane on tagasihoidlik, viisakas, silmapaistmatu tossike Futh, kes läheb pärast lahutust nädalaks reisile. Kummastav on, et tema abielu saab otsa samavanuselt, nagu ta isalgi, kui Futhi ema neid hülgas. Kordub sama käitumismuster, kuigi Futh ei leia, et oleks oma isa sarnane. Vastupidi, isa iriseb ja heidab ette Futhile kõiksugu asju, milles poeg on ebapädev, saamatu. Samas kumab väga tugevalt välja isa ja poja oleku ja väljenduste sarnasus: Futh tundub olevat sama tüütu ja pedantliku iseloomuga nagu ta isagi, kellele ema kord ütles: „Tead, kuidas sa mind tüütad.“
Ema lahkumine, kui Futh oli poisike, jättis Futhi hinge armi kogu eluks. Nii jääb ta eluks ajaks hinges naisi võrdlema oma emaga. Futhi naine Angela ütles väga sageli mehele: „Ma ei ole sinu ema.“
Esimest korda loen raamatut, kus peategelane raamatu edenedes ei saa mulle sümpaatseks. Miks siis üldse lugeda? Selle raamatu teeb eriliseks lõhnade kirjeldamine. Futhil on tähelepanuväärne võime tunda ümberringi igasuguseid lõhnu. Ta töötab keemikuna sünteetiliste lõhnaainete tootmises. Kõik olulised hetked tema elus seostuvad erinevate lõhnadega. Raamatule annab see pidev lõhnade ülestähendamine hoopis teistlaadse tunnetuse, erilise lugemiskogemuse.
Lahutusest toibumiseks võtab Futh ette reisi Saksamaale, valides samasuguse marsruudi, mis ta koos isaga poisikesena läbis pärast ema lahkumist. Hiljem põletas Futhi isa kõik naise asjad ära. Futhile jäi emast mälestuseks vaid tema lõhnaõlipudeli hõbedast ümbris, majakas. Futh kannab seda alati endaga kaasas, taskus. Majakas on läbi romaani võimas sümbol.
Kirjanik kasutab huvitavat stiilivõtet: ta kirjeldab korduvalt üht Futhi mälestust lapsepõlvest, iga kord lisades midagi uut, mis varem varjatuks jäi, avades uusi tähendusi, arusaamisi.
Raamatu lõpetab väga kummaline puänt. Aga rohkem ma Teile jutustada ei saa!
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment