Wednesday, February 4, 2015

Nädala raamat: Luc Bossi ja Isabelle Polin. Leitud


Tegemist on mitmekihilise psühholoogilise põnevikuga. Clara on noor naine, kelle mälust on hüpnoosi abil kustutatud mineviku traumaatilised mälestused: teismelisena leidis Clara oma isa jõhkralt mõrvatuna ning mõrtsukas hoidis Clarat neli aastat pantvangis kuni naine suutis põgeneda.
Raamat algab idülliliselt: Clara on noor andekas kunstitudeng, kes elab koos oma armastatu Francois´ga looduskaunis eraldatud maamõisas. Kuid ühel päeval leiab Clara oma konspekti vahelt kummalise sedeli, kuhu on kirjutatud lause: „Ma leidsin sind.“ Francois`le kirja näidates kohkub mees kohutaval kombel ning räägib, mis tüdrukuga üheksa aastat tagasi juhtus. Francois oligi terapeut, kes Clara mälu kustutas, kuid tüdrukuga töötades mees armus.
Edasi läheb elu väga keeruliseks, kuid äärmiselt põnevaks. Clarat hakkavad pommitama mälupildid möödanikust ning ta kahtleb oma terves mõistuses. Rea verdtarretavate sündmuste kulminatsiooniks leiab noor naine, kas ta mitte ise pole oma isa tapja ning kõik politseile seletatu oli Clara skisofreenilise isiksuse väljamõeldis? Või on mõrvar hoopis tema armastatud Francois?
Raamatu süžee on täis ootamatuid keerdkäike, mis teeb lugemise väga huvitavaks. Kui nüüd nuriseda, siis ainult selle üle, et raamatu maht on väga väike, ainult 180 lehekülge. Lugemiselamust oleks saanud suurendada (pikendada), kui autorid oleks kõigil tegevuse aspektidel rohkem peatunud ning lihtsalt rohkem teksti kirjutanud. Olen kuidagi nii ära harjunud põhjamaade krimikirjanike raamatutega, kus keskmine lehekülgede arv on umbes 400!
Prantsuse kirjanike tandemilt on Leitud esimene eesti keelde tõlgitud raamat.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment