Friday, February 20, 2015

Nädala raamat: Kjell Westö. Terendus 38



See on suurepärane romaan Põhjamaade sarjas. Reaalne tegevus toimub 1938. aasta märtsist novembrini Helsingis. Peategelasi on kaks, advokaat Thune ning tema assistent proua Wiik. Jutustus heidab pilgu 20 aastat varasematele sõjasündmustele, mil mõlemad peategelased olid alles noored teismelised.
See tundub nii uskumatu, et üks generatsioon näeb ja kogeb isiklikult kaht suurt ilmasõda. Kui palju häda ja viletsust mahub vaid paarikümne aasta sisse. 1938. aasta suvel küll ei teatud, et varsti on käes uus sõjalaine, kuid päevakajaliste sündmustega kursis inimesed võisid seda hirmu juba aimata. „Nad elasid tähelepanuväärsel ajal. Sõda ja konfliktid kuhjusid, kommunistid punusid põranda all plaane /…/ ja paari nädala eest oli Thune näinud, kuidas neli noort meest, pikk must mantel seljas, olid vahetanud uue üliõpilasmaja ees Hitleri tervituse.“
Advokaat Thune oma sõprade seltskonnaga igatahes hoiab kätt aja pulsil. See raamat on väga tõetruu kirjeldus tolle ajastu aktuaalsetest teemadest poliitikas, kultuuris ja spordis. Imelihtsalt võib end ette kujutada tollesse kaugesse suvesse ning tajuda, mis pealkirjad rõkkasid ajalehtede esikaantel, milliste kuulsate näitlejatega filmid kinodes linastusid, millist muusikat mängiti kohvikutes ning  millistele sportlastele elati kaasa vastavatud staadionil. Selle ajaviitelise kodanliku hõlpsa elu fassaadi all aga ei unune nooruspõlves läbielatud sõjakoledused, mis on jätnud inimeste hinge pöördumatu mürgijälje.

Rootsi produktiivselt ning paljude auhindadega pärjatud kirjanikult Kjell Westölt on varem eesti keeles ilmud kolm romaani: Bruusi juhtum, Lang ning Kus kõndisime kunagi.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment