Wednesday, November 26, 2014

Nädala raamat: James Bowen. Tänavakass Bob

Tegemist on tõsielul põhineva looga. Paranev metadoonisõltlane James leiab trepikojast räbala olekuga kassi, viib oma koju, ravib terveks ning neist saavad lahutamatud sõbrad. James paneb kassile nimeks Bob.
Bob ei ole mitte tavaline kass. Bob on niivõrd kiindunud peremehesse, et järgneb mehele mööda Londoni tänavaid, mispeale James laseb kassil endale kukile ronida ning nad lähevad koos tööle: James on tänavamuusik ning hiljem ajakirja Big Issue edasimüüja tänaval. Bob on täielik tähelepanu-magnet. Pole just tavaline pilt, et tänaval möödub sinust mees, kel on kass kukil. Mõne aja pärast saab Bobist lausa kuulsus, sest turistid pildistavad ja filmivad teda. Kui panna interneti otsingusse: bob big issue cat, siis leiab meeletul hulgal pilte Bobist ja Jamesist ning youtube´s on neist videklipid üleval.
See tundub uskumatu, et üks kass saab istuda oma peremehe kõrval keset kaootilist tänavamöllu ja kannatada helide kakofooniat nii rahulikult, nii stoiliselt. Minu samakarva lemmik on vaid kohev diivanikaunistus, kes oskab süüa küsida ja tugitooli servasid kratsida. Õueelu on tema jaoks sama tundmatu ja ulmeline kui mulle avakosmos.
James kirjeldab tänavaelu karmust ning kuidas Bob tema elu päästis – see on südantlõhestav jutustus elu pahupoolest ning kui julmad on inimesed oma ükskõiksuses.
Tänavakass Bob on autori esimene eesti keelde tõlgitud raamat.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment