Friday, October 10, 2014

Nädala raamat: Albert Sanchez Pinol. Külm nahk

See on põnevusraamat, mis peidab endas sügavamat tähendust. Noor mees võtab vastu majakavahi-ilmavaatleja tööpakkumise maailma otsas, kõige lõunapoolsema saare peal, kus puudub inimasustus. Saarele jõudnud, ei ole eelmisest majakavahist märkigi ning pimeduse saabudes hakkavad ookeani sügavustest randa roomama kummalised amfiibsed olevused. Algab kohutav võitlus ellujäämise nimel.
Süžee tekitab minus kohe küsimuse, et miks peab neid olevusi tapma hakkama? Sest pole teist varianti. Inimene elimineerib kohe muu võimaluse ning identifitseerib end kui maailma vallutaja, agressor, orjastaja. See raamat räägib hirmust kaotada oma identiteet.
Mulle meeldib väga raamatu tagakaane kokkuvõte, see toob väga hästi välja raamatu tuuma: „“Külm nahk“ kõneleb inimhinge üksildusest ning inimese võimest oma hirmudele vastu astuda ja neist üle saada. Hirmu võibki pidada romaani üheks peategelaseks, see on pidevalt kohal ning paneb tegevuse liikuma. Hirm tundmatute olendite ees, hirm agressiivse majakavahi ees, hirm identiteedi kaotamise ees. Viimasele aitab kaasa täielikust üksindusest tingitud ajaliste ja ruumiliste piiride hägustumine.
Tõepoolest, lugedes peategelase läbielamisi, seda õudust ja õõva, mis need tundmatud olevused temas tekitasid, pani mul lausa sisikonna sees keerama!
Külm nahk on hispaania kirjaniku (kes küll identifitseerib end kui katalaani kirjanik) kavandatava triloogia esimene raamat. Eesti keeles on ilmunud ka juba teine raamat Pandora Kongos, kus samalaadne tundmatute olevuste agressioon toimub maapõuest. Jääb küsimus, et kus kohast ilmuvad välja kolmanda raamatu tulnukad? Õhust, kosmosest?
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment