Thursday, February 28, 2013

Nädala raamat: Charles Frazier. Pime mets

Ma hakkan end juba kordama, aga ma ütlen siiski veel kord: Nüüdisromaani sari on täis huvitavaid leide. Seekord siis kummastava jutustusestiiliga sünge thriller.
Kergesti saab peatüki algul aru, millise tegelase vaatevinklist lugu jutustatakse. See on hea võte, annab loole juurde dünaamilisust, jõulisust, mõjub huvitavamalt. Näiteks kui peatüki jutustajaks on paadunud mõrvar Bud, siis nagu oleksingi selle värdja peas, ma kuulen tema väärastunud loogikat.
Jutustuse tegevus toimub eelmise sajandi keskpaigas, mil puudusid arvutid, lihtsamas maailmas, kus elutempo oli aeglasem, aga ka näiteks laste ihuline nuhtlus koolis oli tavaline, lausa reegliks.
Sünge on see raamat laste väärkohtlemise teema tõttu. Kuid lõpus saab paha karistatud ning närvikõdi on kogu loo keskel küllaga.
Toon välja peategelase Luce´i mõttekäigu: „Mida head maailm inimesele annab? Tekitab müra tema kõrvade vahel, lämmatab tema tõelise mina. Nii püüdis Luce igapäevast tegelikkust üsna karmilt piirata, jättes alles vaid looduse, ilma, loomad ja hilisõhtuse raadio.“
Looduskirjeldust on suhteliselt palju, sest see annab edasi Luce´i tegelaskuju. Mõte on selles, et kogu kuri tuleb inimestest, loodusega oled sa ühtne.
Charles Frazier´ilt on varem eesti keelde tõlgitud raamatud Kolmteist kuud ja Cold Mountain, mille põhjal on valminud samanimeline mitmeid Oscareid võitnud film.
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

No comments:

Post a Comment