Friday, January 6, 2017

Nädala raamat: Oskar Luts. Aeg & õnn. Mõtteid ja unistusi


Jaanuaris tähistame armastatud kirjaniku Oskar Lutsu 130. sünniaastapäeva. See tundub üsna uskumatu, et ühe kirjaniku looming võib veel sajand hiljem olla aktuaalne ning kõnetada praeguse ühiskonna inimesi. Aga nii see on. Näiteks võib tuua Palamuse rahvamajas 7. jaanuaril toimuva Oskar Lutsu juubelile pühendatud piduõhtu, mille piletid müüdi eelmüügis läbi juba rohkem kui nädalajagu päevi tagasi.

Raamat Aeg & õnn sisaldab valiku mõtteid, tsitaate ning pikemaid lõike 31-st Oskar Lutsu teosest. Tervikuna ilmuvad selles kogumikus näidendid Kapsapea ja Valimised. Raamatu tagakaanel on toodud koostaja Sirje Endre väga tabav tähelepanek nii kirjanikuhärra kui ka lugeja kohta: „Oskar Luts suhtub inimesesse ja ta nõrkustesse sümpaatia ning huumoriga. Tal on mõistatuslikke ütlemisi, mille vastuvõtmine sõltub iga lugeja hingelisest seisundist, elukogemusest ja empaatiavõimest.“

Aeg & õnn on mõnus öökapiraamat, mida tasub vahetevahel sirvida. Toon veel näiteks mõned mind mõtiskellu haaranud tsitaadid.

Aga vahel on vaikimine ka rääkimine.“ /Kevade

Jah, mis aitab haridus ja ülikool, kui inimene on abitu iseloomuga.“ /Iiling

Sündinud asjad ei lase end muuta ja mis end ei lase muuta, sellega tahes-tahtmata  p e a b harjuma.“ /Olga nukrus

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment