Thursday, September 5, 2013

Nädala raamat: Winifred Watson. Preili Pettigrew´ võrratu päev

Vahel on vaja lugeda midagi kergemeelset. Winifred Watsoni heatahtlik huumor soojendab südant. Raamat on esimest korda Inglismaal avaldatud 1938.aastal ning romaani tegevus toimub samal kergemeelsel ööklubide ja džässi, vesilokkide ja moodsalt lühikeseks pöetud soengute ajastul.
Kui selline žanr oleks olemas, siis ma paigutaks raamatu moodsa muinasjutu riiulisse. Tsiteerin tagakaane teksti: „“Preili Pettigrew´ võrratu päev“ on võluvalt vaimukas Tuhkatriinu-lugu, mis tuletab meile meelde, et kunagi ei ole liiga hilja ning igaüks, olenemata sellest kui vana ja vaene, väärib pisut õnne“. Raamatu teeb nii võluvaks kirjaniku vanamoeline stiil ja lausestus, vürtsitatuna meie ajastul igandina tunduvate väljenditega. Aga just see stiil paneb muhelema. Näiteks: „“Teate,“ lisas preili Pettigrew osavalt kõlbluse ja vooruse viimaseid riismeid suure kaarega kõrvale heites…
Raamatu ainetel on vändatud 2008.aastal Hollywoodis film „Miss Pettigrew lives for a day“, kuid filmis on päris palju süžeed muudetud, mis raamatuga üldse kokku ei lähe, kuid  30ndate eluolustik on hästi edasi antud.
„Preili Pettigrew´ võrratu päev“ on inglise kirjaniku Winifred Watsoni seni ainus eesti keelde tõlgitud raamat.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment