Thursday, October 29, 2015

Nädala raamat: E. Lockhart. Me olime valetajad


Tegemist on noorteromaaniga, mille teeb nauditavaks autori stiil. Mulle meeldivad huvitavad võrdlused tekstis ning napid kirjeldused, näiteks:

Mirren. Ta on segu suhkrust, uudishimust ja vihmast. Johnny. Ta on püsitu, teotahteline ja salvav. Gat. Ta on mõtisklus ja entusiasm. Ambitsioon ja kange kohv.

Reaalne tegevus vaheldub mõne kunstmuinasjutuga, mis peategelane Cadence enda lõbustamiseks välja mõtleb. Kuid tõeline lugemisšokk ootab ees alles raamatu lõpus, kui saame teada, mis juhtus Cadence´iga tema viieteistkümnendal suvel.

Me olime valetajad on ameerika kirjaniku E. Lockharti esimene eesti keelde tõlgitud raamat.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

Raamatukogus esines Gunnar Vasemägi


Teisipäeval, 27. oktoobril esines Palamuse raamatukogus harrastusnäitleja Gunnar Vasemägi. Ta luges ette üldsusele tuntud punklaulude tekste (ikka eestikeelseid).

Gunnar Vasemägi pakkus publikule hoopis teistmoodi kogemust: muusikalise saateta ette lugeda agressiivse ja arrogantse muusikažanri laulusõnu nagu luuletust – nii saab keskenduda luule sisule, sõnumile, mis valjus muusikapalas tihtilugu hoopis kaduma läheb.

See oli mõnus vahepala argipäevas!
Toredaid kohtumisi raamatukogus!

Monday, October 26, 2015

Kohtumine kunstnik Urmas Vainoga


Reedel, 23. oktoobril toimus Palamuse raamatukogus kohtumine Urmas Vainoga. Kunstnik tutvustas oma loomingut - tervendavaid mandala-pilte. Samuti rääkis Urmas Vaino mandalate tähendusest ning mõjust.

Näitus „Tervendavad mandalad“ on raamatukogu lugemissaalis olnud terve oktoobrikuu. Veel nädala lõpuni on aega pilte uudistada ja nautida. Novembrikuus aga tulevad uued eksponaadid. Mis täpsemalt, sellest teeme juttu juba edaspidi.

Kohtume raamatukogus!

Friday, October 23, 2015

Nädala raamat: Frederic Beigbeder. Oona ja Salinger


Frederic Beigbeder tutvustab meile Oona O´Neilli ja Jerome Salingeri põgusat armastuse lugu. Küüniline Beigbeder kirjeldab armastust mõnusa meisterlikkusega. Kuid romaanis on kesksemal kohal Salingeri kujunemine ja kasvamine kirjanikuna. Siin on aga väga suurt rolli mänginud Teine maailmasõda.

Salinger oli 23-aastane kui ta läks vabatahtlikult sõjaväkke (et Oonale muljet avaldada). Ta osales Normandia dessandis ja oli üks esimesi liitlasvägede sõdureid, kes astus sisse vabastatud koonduslaagri väravast. Pildid elavatest luukeredest painasid teda elu lõpuni. Beigbeder on siinses romaanis kirjeldanud Salingeri läbielatud sõjakoledusi üsnagi naturalistlikult, mis tekitab lugeja kujutelmas õõvastavaid kujundeid.

Salinger ei räägi sõjast ega kirjuta sõjaromaane. Kuid tema looming on läbi imbunud sõjakogemuse allasurutud raskemeelsusest. Tsiteerin Beigbederit:

 „Salinger leiutab selle hella, kuid enesepõlgliku stiili, noore eksinud hinge tegelaskuju, kes on romantiline ja pateetiline ning võlub 1950ndatel kogu maailma lugejaid. Juba enne sõda on Salingeril silme ees pilt suurde linna hüljatud indiviidist, ohjeldamatust ja segaduses igavesest teismelisest, enesekesksest ja läbinägelikust, vaesest ja vabast, ujedast armunust ja üdini tusameelsest kujust, kes on igati 21. sajandi lääne inimese klišee.

Beigbeder sõnastab tänapäeva inimese needuse: „Me elame salingerilikul ajastul, mida iseloomustavad upsakas otsustusvõimetus, rahatu luksus, nostalgiline olevik, luhtunud mässu konformism. Meil on lõputu janu naudingu, õnne, armastuse, tunnustuse ja helluse järele. Ja seda janu ei kustuta eales lihtne tarbimine, seda ei lohuta religioon.

Prantsuse kirjanikult Frederic Beigbederilt on varem eesti keeles ilmunud kaks romaani: Armastus kestab kolm aastat ning 17,90 €.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

Thursday, October 22, 2015

Palamuse pritsumehed raamatukogus


Neljapäeval, 22. oktoobril külastasid raamatukogu Palamuse vabatahtlikud pritsumehed Peeter ja Mihkel. Nad rääkisid lastele tuleohutusest ning hiljem väljas parklas tutvustasid päästeauto varustust. Kui auto sireen tööle pandi, katsid kõik lapsed oma kõrvad kätega!

See oli meeldejääv ning õpetlik tund nii lastele kui ka suurematele.
Jõudu ja jaksu Palamuse vabatahtlikele pritsumeestele!

Tuesday, October 20, 2015

Kohtumine kunstnik Urmas Vainoga


Olete oodatud reedel, 23. oktoobril kell 15.00 Palamuse raamatukogus kohtumisele kunstnik Urmas Vainoga.

Kunstnik tutvustab oma näitust „Tervendavad mandalad“, millega on huvilised saanud tutvuda raamatukogu lugemissaalis oktoobrikuu jooksul.

Kohtume raamatukogus!

Ettelugemispäev lasteaialaste Kustidega


Teisipäeval 20. oktoobril ehk üle-eestilisel ettelugemispäeval külastas Palamuse raamatukogu lasteaia eelkoolirühm.

Kustisid ootas ees vahva üllatus: muumitrollide pere oli ainult selleks üheks päevaks samuti raamatukokku tulnud ning täies koosseisus! Tund möödus imekiiresti: lugesime ühe muumiloo, vaatasime hulgaliselt muumiraamatuid ning iga laps joonistas oma lemmiku muumitegelase paberile. Pildid ripuvad raamatukogus vaatamiseks-uudistamiseks kuni novembrikuu lõpuni.

Suur aitäh Jõgeva Linnaraamatukogu mõnusale kollektiivile, kes laenutasid oma muumipere!

Selle toreda muumi-sündmusega on raamatukogupäevad alanud!
Kohtume raamatukogus!

Friday, October 16, 2015

Nädala raamat: David Lagercrantz. See, mis ei tapa


Kui Te olete lugenud Stieg Larssoni Millenniumi-triloogiat, siis olete ilmselt pikisilmi oodanud järge. Nüüd on see maiuspala siis käes. Lisbeth Salanderi ja Mikael Blomkvisti maailmad on sama tuttavlikud ning süžee ülesehitus samasugune põnev, nii et ei saa üldse aru, et järg on kirjutatud teise autori poolt. Kui Teile meeldib lugeda üleilmsetest vandenõuteooriatest, ametkondade korruptsioonist ning arvutimaailma pahupoolest koos kriminaalsete allhoovustega, siis see raamat sobib Teile.

Julgen tunnistada, et kolmandik loetust oli minu jaoks nagu hiina keel: ma ei tea, kas raamatus toodud matemaatiliste valemite, füüsikaseaduste ja häkkimisprogrammide kirjeldused ka tõele vastavad. Minugipoolest võis autor selles osas ka lihtsalt umbluud ajada. Kirjanik võib ükskõik mida esitada tõe pähe, peaasi, et esituslaad tundub tõepärane, nii et lugeja ära petta, eks ole. Muljetavaldav oli raamatus autistidest imelaste savantide iseloomustus.

Kuuldavasti on David Lagercrantz sõlminud lepingu veel kahe järje-raamatu kirjutamiseks. Võib loota, et neidki saame varsti eesti keeles lugeda.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

Thursday, October 15, 2015

Karlova Teatri monokomöödia Palamuse rahvamajas


Karlova Teater mängib reedel, 16. oktoobril algusega kell 19 Palamuse rahvamajas monokomöödiat „Veel üks pilet“. Selle keskmes on Terje Pennie kehastatav krooniliselt kohmaka suhtlemismaneeriga keskealine ekstsentrik Susan, kes on otsustanud oma 50 aasta juubeli tähistamiseks võtta ette reisi Austraaliasse.

Peter Quilteri monokomöödia on lavastanud Andres Dvinjaninov.

Pääsmed eelmüügist 8 ja 10 eurot, kohapeal 10 ja 12 eurot.

Lisainfo Palamuse rahvamaja tel. 776 0535

Padjaklubi kolmas hooaeg avatud


Kolmapäeval, 14. oktoobril said kokku käsitööhuvilised ning avasid Padjaklubi kolmanda hooaja. Sel korral heegeldasime jämeda sukkpaelaga mitmesuguseid aksessuaare-tarbeesemeid kodu kaunistamiseks. Ideed on pärit raamatust Moodsad heegeldised, autor Molla Mills. Huvilised on sama raamatuga juba kevadel tutvunud. Imelihtsalt ja kiiresti saavad valmis mõnusad ümmargused esikuvaibad ning igas suuruses korvid.

Järgmine Padjaklubi koguneb 18. novembril kell 16.00 ning siis valmistame järjehoidjaid.

Kohtume raamatukogus!

Tuesday, October 13, 2015

Padjaklubi käsitööhuvilistele


Olete oodatud Padjaklubi kolmanda hooaja avamisele kolmapäeval, 14. oktoobril kell 16.00

Padjaklubi on käsitööhuviliste ring, koos käiakse kord kuus. Kodunt võib kaasa võtta oma parasjagu poolelioleva näputöö. Soovijatele tutvustame kudumise ja heegeldamise algvõtteid. Kel põhitõed juba selged, saab kohapeal kätt proovida jämeda sukknööriga heegeldamises.

Kohtume raamatukogus!

Friday, October 9, 2015

Nädala raamat: Robert Seethaler. Tubakapoodnik


Austria kirjanik Robert Seethaler toob lugeja ette 1938. aasta Viini, mil maailm läks hulluks ning juudivihkamine tuli moodi. Kuna Hitler on Austrias sündinud, siis Austria kirjanduses on füürer siiamaani väga hell teema.

Romaani peategelane Franz läheb juudist tubakapoodniku õpipoisiks. Edasised sündmused ja olustiku kirjeldused on raamatus toodud Franzu silme läbi. Franz sõbruneb ka kuulsa professorihärra Sigmund Freudiga, kes teadupoolest on juudisoost.

Raamatus on verinoore Franzu ja rauga-eas Freudi koomilisevõitu dialoogid. Näiteks Franz nendib: „Härra professor, ma arvan, et ma olen üks hiiglama suur tohman.“ Mispeale Freud lausub: „Õnnitlen, mõistmine on paranemise ämmaemand.

Raamatu edenedes Saab Franz mulle päris sümpaatseks. Mulle tundub, et Seethaler tahab oma romaaniga edasi öelda järgmist: me keegi ei tea, mis endast kujutab elu, armastus, me lihtsalt kulgeme läbi elu meile kõige paremal võimalikul kujul, nii kuidas meie südametunnistus lubab. Ning mõistmises, aktsepteerimises on enese ja eluga rahuolemise võti.

Raamatust jäi mulle meeltesse kõlama üks episood. Franz mõtiskleb perroonil, jälgides lahkuvat professor Freudi: „Kui palju hüvastijätte suudab inimene õigupoolest taluda, mõtles ta. Võib-olla rohkem, kui arvatakse. Võib-olla ei ühtki. Ei muud kui hüvastijätud, kuhu iganes ka jäädakse, kuhu iganes ka minnakse, seda oleks pidanud keegi varem ütlema.

Tubakapoodnik on Robert Seethaleri esimene eesti keelde tõlgitud romaan.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

Thursday, October 8, 2015

Urmas Vaino näitus "Tervendavad mandalad"


Oktoobrikuus pakub Palamuse raamatukogu lugemissaalis silmailu ja vaimujõudu Urmas Vaino näitus „Tervendavad mandalad“.

Kunstnikuga saab kohtuda reedel, 23.oktoobril kell 15.00, mil Urmas Vaino räägib mandala-piltide tekkeloost ning tutvustab oma maailmavaadet.

Näitus jääb raamatukogu lugemissaali terveks oktoobrikuuks.
Urmas Vaino töödega saab tutvuda ka Facebookis.

Konkurss "Hea Tegu 2015"

Jõgeva maakonna alaealiste komisjon on välja kuulutanud konkursi „Hea Tegu 2015“ ja ootab konkursile esitatavaid kandidaate hiljemalt 12. oktoobriks 2015.

Kõik me puutume igapäevaselt kokku erinevate inimeste ja olukordadega ning vahetevahel märkame, et kellegi tegutsemine on mõnda noort inimest aidanud oma eluga järje peal püsida või uuesti järjele saada. Alaealiste komisjon on niisuguste inimeste tunnustamiseks välja kuulutanud konkursi „Hea Tegu 2015“ ja kindlasti teate ka Teie oma lähikonnast inimesi ja nende poolt tehtud tegusid, mis vääriksid äramärkimist ja tunnustust.

Lähemat informatsiooni ja täitmiseks vajaliku ankeedi leiate Jõgeva Maavalitsuse kodulehel oleva saki „Projektid ja konkursid“ alljaotuse „Hea Tegu 2015“ alt.

Monday, October 5, 2015

Male pärastlõuna raamatukogus


Olete oodatud Male pärastlõunale teisipäeval, 06. oktoobril kell 14.30

Avame male- ja kabemängude teise hooaja Palamuse raamatukogu lugemissaalis.

Kohtumiseni raamatukogus!

Friday, October 2, 2015

Nädala raamat: Jaan Mikweldt. Vaikne suvi vanaema juures


Kui te soovite oma tuju tõsta mõnusa külahuumoriga, siis Jaan Mikweldti uus romaan sobib kui rusikas silmaauku. Raamatu esimene lause häälestab teid täpselt õigele lainele: „Päike lõõskas, nagu makstaks talle selle eest preemiat.“ Iga natukese aja tagant tõin ma lugedes kuuldavale naeruturtsatusi, sest naeru on paraku väga raske tagasi hoida.

Niisiis, vanaema Alma juurde maale saabuvad terveks suveks neli õitsvas noores eas lapselast. Omavahel aasimist jätkub hommikust õhtuni nagu ka traktoriga kavalere, kuulsaid kirjanikke ja terve rida kontvõõraid, kes juhuslikult maakohta satuvad.

Mikweldtil on mõnus komme atmosfääri loovalt muhedaid iseloomustavaid sõnapaare ning ütelusi korrata, näiteks: „see tore traktoriga noormees“; „kadus kui keravälk“; „jäi ilma kui peni pehmest leivast“.

Jaan Mikweldtilt on varem ilmunud kaheosaline kunstmuinasjuttude kogumik Sõna jõud ning kolm romaani: Anonüümkirjad; Minevikust olevikku ning Kass, koer ja kaks õde.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

Thursday, October 1, 2015

Eesti Rahvaluule Arhiivi kogumisvõistlus 2015 Minu maastikud


„Minu maastikud“ on Eesti Rahvaluule Arhiivi 2015. aasta kogumisvõistlus, mille keskmes on kohapärimus ja kohaseosed laiemalt.

Palamuse raamatukogust saab iga soovija omale koju võtta „Minu maastikud“ küsimustikuga infovoldiku.

Vastuseid küsimustele või vabas vormis lugusid võib saata Eesti Rahvaluule Arhiivi kogumismoodul „Kratt“ kaudu või kratt@folklore.ee märksõnaga „Minu maastikud“.

Kogumisvõistlusel osalemiseks palume kaastööd saata hiljemalt 15. jaanuariks 2016.

Seltskonnatantsu kursused Palamuse rahvamajas


Eva Tantsukool kutsub huvilisi seltskonnatantsu kursustele, mis hakkavad toimuma reedeti kell 18.30 (algajad) ja kell 20.00 (edasijõudnud) Palamuse rahvamajas. Esimene kokkusaamine on 9. oktoobril.

Kursusel õpitakse tantsuõpetaja Eva Kouhia juhendamisel aeglast ja viini valssi, tangot, aeglast ja kiiret fokstrotti, rock´n´rolli/džaivi, sambat, tša-tša-tšad, rumbat, diskofoksi ja veel mitmeid seltskonnatantse.

Kursus viiakse läbi tsüklitena, mille lõpus toimub seltskondlik üritus. Seltskonnatantsu sammud on lihtsad ja jõukohased kõigile! Kursusele on mõnusam tulla oma paarilisega, kuid kui vajad partnerit, anna sellest varakult teada! Kursuse tasu on 12 eurot inimese kohta kuus.

Registreerimine tel 511 4081 või eva.koolitus@mail.ee. Lisainfo Eva Tantsukooli koduleheküljel.